keurmerk

Dit deel van de expositie gaat over de omroep A.V.R.O. en zijn oprichter Willem Vogt. Het is een aanvulling op het historisch overzicht van de N.S.F., vanwege de nauwe banden tussen de N.S.F. en de A.V.R.O. Alle afbeeldingen op deze pagina behoren toe aan de A.V.R.O.

Laatste van de grote omroeppioniers.

HILVERSUM – Nederlands laatste - en bekendste - pionier Willem Vogt is vanmorgen in zijn woning in Blaricum op 85 jarige leeftijd overleden. De eertijds grote man van de AVRO had een – en heeft nog steeds – een bijna magische reputatie bij de doorsnee Nederlander: zelfs de slechtste radioluisteraar kent zijn naam en in zijn glorietijd, die voor de oorlog lag, was hij een beroemd man, die met zijn propagandaspeeches hele volksmassa's wist te fascineren. De laatste jaren liet hij zich kennen als een groot kenner van de massamedia met een speciale voorkeur - natuurlijk - voor zijn "eigen" radio. Vorige maand, toen hij al zeer ernstig ziek was, verscheen er (opnieuw) een boek van zijn hand, getiteld "Een leven met de radio" of "De belevenissen van een strijdbaar radio-man".

Zijn naam is onverbrekelijk verbonden met de historie van de vaderlandse omroep en in het bijzonder met die van de AVRO. Hij werd geboren in Den Helder als zoon van een marineman. Als jongmaatje kwam hij in dienst van een drukkerij en werkte daarna bij een plaatselijke krant. Toen al ging zijn belangstelling uit naar de (net uitgevonden) draadloze telegrafie.

Hij ging in militaire dienst, waar hij veel te weten kwam over radio en telegrafie. Als burgerman ging hij naar Nederlands Indië om het geleerde in praktijk te brengen. In dienst van de PTT aldaar was hij eerst instructeur en daarna chef van radiostations, waarmee hij nieuws uit Europa (vaak primeurs) wist op te vangen. In 1920 ging hij naar Nederland terug, waar het hem op de Meent in Blaricum lukte om Indië te ontvangen. Een jaar later kwam hij in dienst van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF), nu Philips Telecommunicatie Industrie (PTI). In 1923 hielp hij een omroepzender bouwen en experimenteerde daarmee.

Via de ANRO kwam hij bij de AVRO. Vanaf 1925 was hij redacteur van de Radiobode. In 1928 werd hij directeur van de AVRO. Na de oorlog werd hij commissaris van de technische dienst bij de Nederlandse Radio Unie. In 1952 ging hij na een geruchtmakend conflict weg bij de AVRO, waarna zijn benoeming volgde als directeur van de technische dienst van de NRU. Een jaar later werd hij gepensioneerd.

In 1953 werd hij directeur van de Nozema (Nederlandse Omroepzendermaatschappij), welke functie hij tot zijn overlijden heeft bekleed. In het begin van de zestiger jaren kwam er een slechts korte tijd durende verzoening met de AVRO tot stand. Hij werd als lid van verdienst en adviseur teruggehaald, maar zijn onmiddellijk gelanceerde plannen (o.m. het tweede t.v.-net geheel aan de AVRO te geven) schoten de omroep in zijn totaliteit zo in het verkeerde keelgat, dat hij per 29 januari 1965 van zijn adviseursfunctie werd ontheven.

Toch kwamen Willem Vogt en de AVRO enkele jaren daarna weer tot elkaar en tot op de dag van zijn dood heeft hij elke week in de AVRO-gids een column over de omroep volgeschreven. Zijn naam en verdiensten voor de omroep – vastgelegd ook in een aantal veelgelezen boeken – hebben onafgebroken ge-zag en ont-zag gekweekt in Hilversum. Willem Vogt was officier Oranje Nassau.

De Avro zal vanavond haar grote pionier van vroeger herdenken: de televisie besteedt om 20.20 uur op Nederland 1 een kwartier aan zijn overlijden; de radio zendt na het nieuws van zes uur een In Memoriam uit. (HilversumII)

Willem Vogt overleed op 18 juni 1973 op 85 jarige leeftijd.

Willem Vogt overleed op 18 juni 1973 op 85 jarige leeftijd.