keurmerk

Dit deel van de expositie gaat over de eerste televisie camera's ter wereld.

CAM084.JPG (24730 bytes)
Erik Klaas de Vries achter de camera. Experimentele televisie bij Philips.

Foto uit het Jongensradioboek 1941, tweede druk (oorspronkelijke eerste druk oktober 1940, geschreven door Leonard de Vries).

De foto is naar alle waarschijnlijkheid nog een paar jaar eerder genomen. Met dank aan Hans Bams. Bijschrift: Televisieopnamestudio, de iconoscoopcamera is in alle richtingen verstelbaar gemonteerd op een verrijdbaar voetstuk, waarin zich de voedingsapparaten bevinden.
Experimentele televisie bij Philips.

Foto uit het Jongensradioboek 1941, tweede druk (oorspronkelijke eerste druk oktober 1940, geschreven door Leonard de Vries).


De foto is naar alle waarschijnlijkheid nog een paar jaar eerder genomen. Met dank aan Hans Bams. Bijschrift: Geopende iconoscoopcamera, links de balg met opnamelenzen, rechts de iconoscoop met duidelijk zichtbare mozaiekplaat.
Geopende iconoscoopcamera
Televisiesysteem bij een operatie in Leiden

Televisiesysteem bij een operatie in Leiden, 1949. De beeldprojector is opgesteld in een collegezaal. De keten werd gebouwd door Philips/N.S.F.

De beeldprojector is opgesteld in een collegezaal. Philips te gast in het Academisch Ziekenhuis te Leiden. Foto 1950. Daarvoor was het projectievlak 10 bij 30 cm.

De beeldprojector is opgesteld in een collegezaal.
Voetbalwedstrijd

Experimentele rechtstreekse televisieuitzending. Philips sportpark voetbalwedstrijd F.C.Eindhoven tegen P.S.V (hoe zou het anders kunnen?) te Eindhoven op 10 september 1950. Destijds viel televisie onder de radio afdeling van Philips. Kijk eens op de reportagewagen: Philips-radio, en dat terwijl er toch echt televisiecamera's op het dak staan.

Omroepmuseum tentoonstelling over NTS televisie. April 2000.

Omroepmuseum tentoonstelling over NTS televisie.
CAM097.JPG (18455 bytes)
Dit is de helft van een grotere foto, op het missende linkerdeel staan links het toenmalige opperhoofd van techniek ir. Mol, in het midden Willy van Hemert en rechts onze toenmalige koningin. Willy van Hemert legt aan de koningin uit hoe de camera werkt en ir. Mol behoedt hem daarbij voor al te grote stupiditeiten tijdens de uitleg. De koningin vond het allemaal enig. Ze liet zich de studio demonstreren na een toespraak tot de bevolking daags na de watersnoodramp van 1953. De konigin kijkt door de viewer terwijl Willy van Hemert aanstonds de lenzen wisselt door de lensrevolver te laten draaien.
Dit is de hele foto, links staat het toenmalige opperhoofd van techniek ir. Mol, in het midden Willy van Hemert en rechts onze toenmalige koningin. Willy van Hemert legt aan de koningin uit hoe de camera werkt en ir. Mol behoedt hem daarbij voor al te grote stupiditeiten tijdens de uitleg. De koningin vond het allemaal enig. Ze liet zich de studio demonstreren na een toespraak tot de bevolking daags na de watersnoodramp van 1953. De konigin kijkt door de viewer terwijl Willy van Hemert aanstonds de lenzen wisselt door de lensrevolver te laten draaien.

Foto uit Hallo Hier Hilversum! van Huub Wijfjes. Originele bijschrift van de foto: "Op 7 november 1953 bezoekt Koningin Juliana de televisiestudio, waar ze uitleg krijgt over de werking van de camera."
CAM098.JPG (21588 bytes)
Omroepmuseum tentoonstelling over NTS televisie.
Omroepmuseum tentoonstelling over NTS televisie. April 2000.

Philips supericonoscoopcamera, 1951: gebruikt bij de eerste Nederlandse tv-uitzendingen vanuit Studio Irene in Bussum. 

Foto Omroepmuseum

Fernseh