keurmerk

Dit deel van de expositie gaat over de eerste televisie camera's ter wereld.

CAM062.JPG (16104 bytes)
Rob van Lith draagt de veld set bestaande uit een Philips BCN-20 draagbare eenduims B-formaat beeldbandopnemer links. Rechts staat Bert de Ruyter met een Philips LDK-11 draagbare camera met besturingsrugzak, hier operationeel op het Eurocircuit in Valkenswaard rechts op de foto. Van dit type is slechts één exemplaar in Nederland verkocht (aan Jan de Bie) en wel precies het model dat hier staat afgebeeld. Helaas is de camera kapotgevallen in het P.S.V. stadion. Bert de Ruyter was destijds de baas van de service afdeling van de ELA Camerafabriek aan de kapittelweg in Breda.
Geluidstechnicus met de voornaam Jan, met BCN-20 beeldbandopnemer, voor het Philips Evoluon Museum in Eindhoven nabij het voormalige hoofdkantoor van Philips, is op zoek naar zijn cameraman. Met dank aan René Daniëls (Kalanos) voor de afbeeldingen.

CAM063.JPG (11975 bytes)
CAM064.JPG (14107 bytes)
Van dit type camera LDK11 is slechts één exemplaar in Nederland verkocht (aan Jan de Bie) en wel precies het model dat hier staat afgebeeld. Helaas is de camera kapotgevallen in het P.S.V. stadion. Met dank aan René Daniëls (Kalanos) voor de afbeeldingen.

Remote control unit, backpack and LDK-11 camera. A complete chain.
CAM065.JPG (9919 bytes)

CAM070.JPG (23490 bytes)

Philips LDK 13, de kleien draagbare camera uitgevoerd met drie 5/8 inch Plumbicon buizen voor extra operationele mobiliteit. Met dank aan René Daniëls (Kalanos) voor de afbeeldingen.

LDK-3 in gebruik bij de rechtsreekse uitzending van de zogenaamde maanlanding in 1969. In 1968 had Nederland kleurentelevisie gekregen.

Vanaf hun ontstaan zijn aan de radio- en Tv-techniek belangrijke bijdragen geleverd door Philips. Bijdragen die zich uitstrekken over her gehele cornmunicatietraject: van microfoons en camera's via zenders tot en met de ontvangers. Ook bij de ontwikkeling van kleuren-Tv is Philips op succesvolle wijze betrokken; een voorbeeld hiervan is de in vele opzichten uniek gebleken Plumbicon-kleuren-Tv-opnamebuis, als belangrijkste onderdeel van de kleuren-Tv-opnamecamera.

LDK3
CAM066.JPG (21749 bytes)
Tv-kijkers in de Verenigde Staten keken aangenaam verrast hun ogen uit toen de eerste kleurenuitzending met deze nieuwe camera hun toestel bereikte. De kleurweergave van hun Tv-ontvanger was immers plotseling, zonder enige aanwijsbare reden, aanzienlijk verbeterd! Voor de vrijwel perfecte kleurkwaliteit van de camera is een aantal revolutionaire vindingen verantwoordelijk. Allereerst en vooral de Plumbicon-buis zelf die werd ontwikkeld in het Philips Natuurkundig Laboratorium en die na introductie de Gouden David Sarnoff medaille van de 'Society of motion picture and television engineers' verwierf.

.

Het geheim van deze buis ligt in de samenstelling van de fotogeleidende laag, waar licht wordt omgezet in een elektrisch signaal. Deze lichtgevoelige laag, waarin een loodverbinding een belangrijke rol speelt (lood = plumbium) is aanleiding geweest tot her kiezen van de uiteindelijke naam van de buis: Plumbicon (gedeponeerd merk voor Tv-camerabuizen).Van het optisch systeem van de kleuren-Tv-camera vormen de kleurscheidende prisma's een belangrijk onderdeel. Hier immers wordt het binnenkomende licht gesplitst in een groene, een blauwe en een rode component, die aan drie verschillende Plumbicon-buizen worden toegevoerd. Deze prisma's zijn op speciale wijze aan elkaar gekit en onderscheiden zich door een gering lichtverlies en een robuuste constructie. Met dank aan René Daniëls (Kalanos) voor deze afbeeldingen uit het Natlab te Eindhoven.

.

CAM067.JPG (22149 bytes)
CAM068.JPG (35596 bytes)
Een uiterst belangrijke bijdrage aan de perfecte kleurkwaliteit wordt bovendien geleverd door een apparaat dat zich niet in de kleurencamera bevindt maar in de bijbehorende regelapparatuur. Dit apparaat, een Philips 'contour extractor', draagt zorg voor de contouren-vanuit-groen waardoor aan de beelden afkomstig van de camera extra 'pit' wordt verleend. Iedere niet geleidelijke lichtovergang in het Tv-beeld wordt als het ware voorzien van een uiterst dunne groene scheidingslijn waardoor een in alle opzichten haarscherp beeld ontstaat. Door de harmonische combinatie van de drie Plumbiconbuizen en vele andere ingenieuze vindingen is de kleuren-Tv-camera, een relatief lichte en handzame camera geworden, en door vele deskundigen de best geperfectioneerde ter wereld genoemd, en bovendien de meest toegepaste. Met dank aan René Daniëls (Kalanos) voor de afbeeldingen.

Binnenzijde van een LDK-3 van Philips. Met dank aan René Daniëls (Kalanos) voor de afbeeldingen.

CAM069.JPG (41140 bytes)
CAM071.JPG (20775 bytes)
In de operatielamp is een camera verwerkt. Het is een Philips LDH1/01. Met dank aan René Daniëls (Kalanos) voor de afbeeldingen.