keurmerk

Dit deel van de expositie gaat over de omroep A.V.R.O. en zijn oprichter Willem Vogt. Het is een aanvulling op het historisch overzicht van de N.S.F., vanwege de nauwe banden tussen de N.S.F. en de A.V.R.O.

Tegenwoordig zou men dat "MCR" of "HCK" noemen (Master Control Room of Hoofd Controle Kamer). In 1923 controleerde de Engelse ingenieur George William White op deze wijze de eerste uitzendingen van de "Hilversumsche Draadloze Omroep" (HDO)

eerste uitzendingen HDO

hdo zender

Na afloop van het eerste experimentele stadium werd een tweede - meer volkomen - zender gebouwd voor de HDO. Dit is die zender geplaatst in het zogenaamde "Ketelhuis".

Met veel tam tam orgniseerde het weekblad "Het Leven" op 23 mei 1925 de eerste radio-operette-uitvoering. Uitgevoerd werd Ein Walzertraum onder leiding van operazanger Chris de Vos. Daags tevoren werd in de NSF studio deze vrolijke troep vereeuwigd. Van links naar rechts: Fientje Heilbron, Jan Grootveld, Else Heinrich, mevrouw Coerdes, Willy Bierlee, Chris de Vos (achteraan), Jules Moes en Willem Vogt (Secretaris-omroeper van den Hilversumsche Draadlooze Omroep, voorloper van de A.V.R.O.)

avro05.JPG (29802 bytes)

Luistervink abonneekaart

Luistervink abonneekaarten voor de H.D.O. uit 1926.

Omroep studio.

Omroep studio.

De eerste studio van de Hilversumsche Draadlooze Omroep in het gebouw van de NSF te Hilversum

De eerste studio van de Hilversumsche Draadlooze Omroep in het gebouw van de NSF te Hilversum. "De studio van den H.D.O." Foto uit: Het Radioboek voor den Handel, Amateur en Luisteraar, door Ing. J. Schiere, 1926. De maker van deze website heeft een betere afdruk van dezelfde foto, maar gezien de autenticiteit werd gekozen voor de eerste druk. De schemerlamp ontbreekt hier nog. Was Willem Marinus Dudok nog niet langs geweest?

De eerste studio van de Hilversumsche Draadlooze Omroep in het gebouw van de NSF te Hilversum. "De studio van den H.D.O." Foto uit: Het Radioboek voor den Handel, Amateur en Luisteraar, door Ing. J. Schiere, 1926. De maker van deze website heeft een betere afdruk van dezelfde foto, maar gezien de autenticiteit werd gekozen voor de eerste druk. Deze foto staat ook in "Spanne en Spanningen" een jubileumboek van de N.S.F. ter ere van het veertig jarig bestaan door Willem Vogt. Hij beschreef de foto als volgt: "Nadat het HDO comitélid dr. Suermondt een inzameling had geopend voor "een niet meer krakende stoel", ontving hij van de luisteraars zoveel bijdragen, dat de gehele studio een goede beurt kon krijgen. Hilversums bouwmeester Willem Marinus Dudok ontwierp een fraai interieur. Haastig moet daarbij worden gezegd dat de leunstoel - als opvolger van de "krakende" - alsmede de staande lamp en het vloerkleed eigen toevoegsels waren die de bouwmeester aanleiding gaven te verklaren, dat hij het geheel in deze vorm een "vriendelijk allegaartje" vond. (foto A.G. van Agtmaal, Baarn.) Zie ook bouwwerken op deze website, zoals het raadhuis van Hilversum, van de meesterhand van Willem Marinus Dudok."

De eerste studio van de Hilversumsche Draadlooze Omroep in het gebouw van de NSF te Hilversum. "De studio van den H.D.O."

studio 1923

Waarschijnlijk is dit niet de studio van de A.V.R.O., maar vertoont slechts opvallende gelijkenissen. Let op de de overeenkomsten in het interieur. De microfoon (midden op wieltjes op een bok gespannen), de concertpiano, de dempende wandbekleding. en dergelijke. De foto zal rond 1923 genomen zijn, maar waar is niet bekend.

"Het Bestuur van den H.D.O." Foto uit: Het Radioboek voor den Handel, Amateur en Luisteraar, door Ing. J. Schiere, 1926. De maker van deze website heeft een betere afdruk van dezelfde foto, maar gezien de autenticiteit werd gekozen voor de eerste druk. Deze foto staat ook in "Spanne en Spanningen" een jubileumboek van de N.S.F. ter ere van het veertig jarig bestaan door Willem Vogt. Hij beschreef zelf deze foto: "Toen in 1924 de luisteraars geldelijke bijdragen gingen sturen voor de voortzetting van de N.S.F. omroep, vormde de directie een Comité van Beheer; drie leden behoorden tot de fabrieksstaf, drie anderen kwamen uit de vrije maatschappij. Het comité bestond (van links naar rechts) uit: George A. baron Tindal, voorzitter, L.J. Smit Duyzentkunst, F.C.W. van der Woord, Willem Vogt, George W. White en B. Suermondt. (foto: A.G. van Agtmaal, Baarn, 1926)

"Het Bestuur van den H.D.O."

"Het Bestuur van den H.D.O."

De betere afdruk wilde de maker niet aan U onthouden, vandaar dat de foto nogmaals afgebeeld staat, nu met een andere uitsnede.

Willem Vogt ten tijde van de bovenstaande foto. Het perspectief van afdruk is niet helemaal juist, deze foto hoopt de maker ooit te kunnen vervangen voor een betere afdruk.

Willem Vogt

Reunie van vrijwillige AVRO propagandisten die in 1926 aan de Witten-Hullweg studio bijeenkwamen.

Reunie van vrijwillige A.V.R.O. propagandisten die in 1926 aan de Witten-Hullweg studio bijeenkwamen.

In de A.V.R.O. controlekamer waar de grammofoonplaten worden 'uitgezonden' in 1927, studio Oude Enghweg 4 te Hilversum.

In de Avro controlekamer waar de grammofoonplaten worden 'uitgezonden' in 1927, studio Oude Enghweg te Hilversum.

Studio Oude Engweg, Hilversum, in 1928.

Studio Oude Enghweg, Hilversum, in 1928. De studio lijkt veel op de voorgaande in het N.S.F. gebouw. Verplaatsing werd noodzakelijk, daar de dagelijkse produktiewerkzaamheden van de N.S.F. niet te combineren waren met de omroep.

Studio Oude Enghweg nummer 4, Hilversum, in 1928. Het huis draagt de naam "Sole Mio"

Studio Oude Enghweg nummer 4

avro82.JPG (39721 bytes)

Studio Oude Enghweg nummer 4, Hilversum, in 2001. Het huis draagt de naam "Sole Mio"

Studio Oude Enghweg nummer 4, Hilversum, in 2001. Het huis draagt de naam "Sole Mio"

avro83.JPG (36835 bytes)

Oude Enghweg nummer 4

De voormalige radiostudio van de A.V.R.O., studio Oude Enghweg nummer 4, Hilversum, op 5 februari 2001. Het huis draagt de naam "Sole Mio".

Studio Oude Enghweg te Hilversum. De toenmalige "H.C.K." (Hoofd Controle Kamer). Zittend M. van Overeem en staande naast hem Guus Weitzel. 1928

Studio Oude Enghweg te Hilversum.

Willem Vogt op de vliegtuigtrap gereed voor een reportage

Willem Vogt op de vliegtuigtrap gereed voor een reportage over de "regenmaker", de heer Veraart in 1930.