keurmerk

Dit deel van de expositie gaat over de omroep A.V.R.O. en zijn oprichter Willem Vogt. Het is een aanvulling op het historisch overzicht van de N.S.F., vanwege de nauwe banden tussen de N.S.F. en de A.V.R.O.

De grote hal van het A.V.R.O. gebouw in de beginjaren.

De grote hal van het Avro gebouw in de beginjaren.

A.V.R.O. studio 2 in 1939. Revolutionair nieuw.

A.V.R.O. studio 2 in 1939. Revolutionair nieuw.

Er is in een jaar weinig veranderd in de studio van de A.V.R.O. studio 2: Deze foto is gemaakt in oktober 1940. De foto komt uit het Jongensradioboek, tweede druk in mei 1941. Met dank aan Hans Bams voor de foto. Bijschrift: Centrale regeltafel in controlekamer van moderne omroepstudio met controleluidspreker, draaitafels, meetinstrumenten, klinkenveld voor telefoon, grammofoon- en microfoonleidingen, drukknoppen voor lichtsignalen naar studio's en een groot aantal klank en volumeregelaars.

A.V.R.O. studio 2

Studio 9 in gebouw 2 in de jonge jaren.

Studio 9 in gebouw 2 in de jonge jaren. Pas veel later werd het een tv-studio.

Links de discotheek (platenverzameling) van de A.V.R.O. en rechts Guus Weitzel in de omroepkamer. 1939. Guus werd geboren in 1904 in Teteringen bij de Breda. De maker van de website is ook geboren in Teteringen, een dorpje van 2800 inwoners destijds in 1904. In het geboortejaar van de maker van de website waren dit er al 5000.

Links de discotheek (platenverzameling) van de A.V.R.O. en rechts Guus Weitzel in de omroepkamer.

Huiskamersfeer

Huiskamersfeer diende om de gasten op hun gemak te stellen om het gemoedelijke en gezellige over brengen in de radioprogramma's.

A.V.R.O: De sprekersstudio, de klok en de grote studio. 1939

A.V.R.O. : De sprekersstudio, de klok en de grote studio.

Twee bekende A.V.R.O.-reporters

Twee bekende A.V.R.O.-reporters: Midden G. Czopp bij een interview; rechts Han Hollander bij een sportverslag. 1939.

Kijkje in de A.V.R.O.-reportagewagen. 1939.

Kijkje in de A.V.R.O.-reportagewagen.

Jacob Hamel met een gedeelte van zijn A.V.R.O. kinderkoor.

Jacob Hamel met een gedeelte van zijn A.V.R.O. kinderkoor. 1939.

Het A.V.R.O.-omroeporkest onder leiding van Nico Treep. 1939.

Het A.V.R.O.-omroeporkest onder leiding van Nico Treep. 1939.

Het Mengelberg-orkest in de A.V.R.O. studio.

Het Mengelberg-orkest in de A.V.R.O. studio. 1939.

Onze radiopionier voor het A.V.R.O. gebouw, op weg naar het daartegenoverliggende pand van de Nozema. Foto waarschijnlijk van voor 1973, uit "een leven met Radio, belevenissen van een strijdbaar radio-man" geschreven door Willem Vogt. De A.V.R.O vond haar oorsprong in de geest van deze man, welke voordien werknemer was van de NSF.

Willem Vogt had aan Willem Marinus Dudok gevraagd of hij deze studio's wilde ontwerpen, maar Dudok mocht dit niet van de gemeente Hilversum, omdat hij gemeente-architect van Hilversum was. Het stadhuis is van Dudok's hand, zie ook de pagina over de NSF in het algemeen.

Willem Vogt

Steenhouwwerk bij de ingang van het hoofdgebouw van de A.V.R.O

Steenhouwwerk bij de ingang van het hoofdgebouw van de A.V.R.O.: "Men is de sterkste sterkte, die het verband aller begeerte en wilde krachten kent, en rigt hen naar één éénig eevenwicht." Frederik van Eeden schreef het in zijn " Lioba"

A.V.R.O op 4 april 2000. Willem loopt hier helaas niet meer rond, zijn geest is uit de A.V.R.O. verdwenen. De huidige jongere medewerkers van deze omroep hangen nauwelijks aan het verleden en zijn waarschijnlijk niet degenen, die enige moeite zullen ondernemen de oorspronkelijke A.V.R.O. gedachten hoog te houden. Hier wappert de A.V.R.O vlag nog buiten, maar voor hoe lang nog? In September 2000 was de A.V.R.O al helemaal verhuisd en was de vlag verdwenen.

A.V.R.O op 4 april 2000.

A.V.R.O op 4 april 2000.

's-Gravelandseweg 48, eigendom van de A.V.R.O staat ook te huur. Het hele voormalige A.V.R.O Complex is te huur, zoals op een van de vele borden te lezen staat. De Avro huisvestte vroeger in deze villa een deel van hun overhead. In de negentiger jaren werd dit verhuurd aan de Cinevideogroep, een reklamezuiltje van die onderneming is hier in de tuin te zien. In deze villa bevindt zich nu nog de beeldbandmontage afdeling van de Cinevideogroep. De maker van deze website was hier enige jaren werkzaam als tape-operator en video-editor en verder alle bijkomende werkzaamheden. De A.V.R.O was toen tevens een van de grootste klanten van de Cinevideogroep. Dit jaar (2010) verhuist deze onderneming naar het Mediapark te Hilversum. Achter de Villa is studio 9 te zien.

Ook de villa van de directie staat te huur. Waarschijnlijk was dit pand voordien ook al bevolkt door de Nozema, nadere details zijn niet bekend. Foto 4 april 2000.

A.V.R.O op 4 april 2000.